Het Van Gogh Monument te Nuenen.
Op zaterdag 30 juli 1932 werd te Nuenen een monument onthuld ter gelegenheid van de veertigste sterfdag van Vincent van Gogh.
Havenhoofd.
In 1848 werd het Eindhovens Kanaal in gebruik genomen en kreeg de stad er een laad- en losplaats.
Tragedie te Nuenen.
Dit verhaaltje gaat over een noodlottige woensdagmiddag in het jaar 1883.
Helmonds nieuwe grondgebied
Eeuwenlang bleef het grondgebied van Helmond hetzelfde. De stadskern binnen de wallen en De Haag vormden het voornaamste deel van de bebouwing. Langs de uitvalstraten zoals de Heistraat en de Molenstraat bevond zich ook nog wat bebouwing. Daarbuiten waren eenzame boerderijen of buurtschappen.
Feest op Berenbroek.
In 2010 vierde de Helmondse wijk Brandevoort haar tienjarig bestaan. In die tien jaar verrees er ten zuiden van de spoorlijn, op voormalig grondgebied van Mierlo, een wijk met bijna 3.000 huizen en 8266 inwoners. In de buurt Berenbroek, het gebied ten noorden van de spoorlijn, staan maar 34 huizen waar zo’n 80 mensen wonen. Het is de bedoeling dat dit open gebied tussen spoorlijn en Helmondweg ook nog zal worden volgebouwd
Schapen of jenever.
In maart 2010 werd na een prijsvraag een nieuwe naam bekend gemaakt voor het middengebied tussen Helmond en Eindhoven. Dat werd: “Rijk van Dommel en Aa”. Die Dommel en die Aa zijn in dat gebied echter niet te vinden. Hier ligt nu het landgoed Gulbergen met zijn golfbaan en dierenpark. Dit gebied heeft van ouds de naam Vaarle; een naam die veel Helmonders zullen kennen als naam van de parkeerplaats die ze voorbijsnellen als ze van Eindhoven op weg zijn naar huis.
In vogelvlucht.
Zowel rond 1930 als kort voor 1940 beklom een onbekende fotograaf de Helmondse Lambertustoren om vanaf daar een vogelvluchtfoto te maken van de Markt. In tien jaar verandert er meestal niet zo veel aan een straatbeeld, of het moet in een nieuwbouwwijk zijn. Maar onze onbekende fotograaf legde enkele substantiële wijzigingen vast.
Vooruit met flinke pas
Dat een wandelvierdaagse populair kan zijn bleek in 2009. Bij de vierdaagse in Nijmegen, die dat jaar voor de 93ste werd gehouden, mochten 45.000 deelnemers meedoen. Bij de inschrijving werd die limiet met meer dan 3000 overschreden, waardoor de startbewijzen per loting door een notaris werden toegewezen. Wandelen kan een sportieve onderbreking zijn in ons jachtige dagelijkse leven
ZOEKEN...